Οδηγός Κομποστοποίησης

Πρόκειται για μία πανεύκολη διαδικασία κατά την οποία αντί να πετάμε στα σκουπίδια τα υπολείμματα φαγητών, των καφέδων , της στάχτης από το τζάκι, των ξερών φύλλων η λουλουδιών, τα ρίχνουμε σε έναν ειδικό κάδο όπου, χωρίς κόπο και με λίγη ανάδευση σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά από λίγους μήνες γίνονται λίπασμα έτοιμο προς χρήση. Η μετατροπή όλων αυτών των απορριμμάτων σε χρήσιμο κομποστ γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της υγρασίας και των μικροοργανισμών που υπάρχουν στον αέρα.

Ο τύπος του κάδου που θα αγοράσετε εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Εάν έχετε κήπο, πόσο μεγάλος είναι αυτός, εάν έχετε μόνο μπαλκόνι ή μόνο πιλοτή, από πόσα άτομα αποτελείται η οικογένεια σας ή το σύνολο των οικογενειών που ζουν στην πολυκατοικία σας, αν έχετε επιχείρηση μαζικής εστίασης όπως λόγου χάρη εστιατόριο, ξενοδοχείο, κατασκήνωση, κλινική. Σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να δούμε από κοινού ποια λύση είναι η ιδανικότερη για τις ανάγκες σας.

Η διαδικασία της κομποστοποίησης χρειάζεται υλικό από δύο μεγάλες κατηγορίες οργανικών απορριμμάτων που είναι αυτά που περιέχουν άζωτο (και τα λέμε για συντομία «πράσινα») και αυτά που περιέχουν άνθρακα (και τα λέμε για συντομία «καφέ».

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ λοιπόν των κάδων κομποστοποίησης είναι τα παρακάτω.

Βάζουμε τα παρακάτω:

ΝΑΙ Πράσινα

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα
  • Φρεσκοκομμένο γκαζόν και αγριόχορτα
  • Χλωρά κλαδέματα με πράσινα φύλλα
  • Χλωρά φυτά
  • Απορρίμματα κουζίνας π.χ.τσόφλια αβγών
  • Φρέσκια κοπριά (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες, πουλιά ή κουνέλια)

ΝΑΙ Καφέ

  • Ξερά κλαδέματα με καφέ φύλλα (έως 8-10 cm μήκος)
  • Ξεραμένο γκαζόν και αγριόχορτα
  • Στάχτη από ανεπεξέργαστο ξύλο (Όχι μεγάλες ποσότητες)
  • Φίλτρα από καφέ και αφεψήματα
  • Χαρτί κουζίνας
  • Χαρτοπετσέτες
  • Άχυρο
  • Πριονίδι
  • Φλούδες κορμών
  • Στελέχη καλαμποκιού

Ποτέ τα παρακάτω:

ΟΧΙ

  • Φλούδες από εσπεριδοειδή
  • Μαγειρευτά φαγητά
  • Γαλακτοκομικά
  • Λάδια
  • Λίπη
  • Λιπαρές ουσίες
  • Κόκαλα
  • Χρωματιστά ή μη ανακυκλώσιμα χαρτιά π.χ. γκλασέ ή χαρτιά με χημικά όπως βενζινόκολλα
  • Απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων π.χ. σκύλων/γάτων
  • Σπόρους ζιζανίων
  • Άρρωστα φυτά

Οι περιστρεφόμενοι κάδοι της Σουηδικής JORAFORM AB πρωτοπορούν σε δύο σημαντικά πεδία.
Πρώτον, ολοκληρώνουν την παραγωγή ώριμου, έτοιμου κομποστ σε μόλις 4 εβδομάδες και δεύτερον κομποστοποιούν πολύ περισσότερα απορρίμματα κουζίνας από τους κάδους κήπου.
Είναι στιβαρές κατασκευές από ανοξείδωτο χάλυβα και διαθέτουν δύο θερμομονωμένους θαλάμους τροφοδοσίας για γρήγορη κομποστοποίηση.
Λειτουργούν χωρίς γαιοσκώληκες και μπορούμε να τους τροφοδοτήσουμε με ό,τι μπορεί να πάρει ένα κάδος κήπου και επιπλέον μαγειρευτά φαγητά, ζωικά υπολείμματα όπως από ψάρι ή από κρέας., φρούτα και φλούδες από εσπεριδοειδή .
Τα υπολείμματα θα πρέπει να στραγγίζονται ώστε να μη περιέχουν σάλτσες, λάδι, ξύδι, τα υγρά από τα εσπεριδοειδή κλπ.
Πολύ καλή αποστράγγιση πετυχαίνει το διπλό καδάκι στράγγισης κουζίνας που είναι απαραίτητο αξεσουάρ για όλους τους κάδους κομποστοποίησης (Κήπου, μπαλκονιού κλπ).
Στους περιστρεφόμενους κάδους το μόνο που έχουμε να κάνουμε κάθε φορά που τροφοδοτούμε είναι να προσθέτουμε λίγο άνθρακα με την μορφή πέλετς, πριονιδιού ή ξερών φύλλων και να περιστρέφουμε τον κάδο προκειμένου να αναδευτεί και αεριστεί το περιεχόμενο.

Οδηγός Κομποστοποίησης 1