Σωστή Κομποστοποίηση

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κομποστοποίησης σε κάδο κήπου; Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την διαδικασία κομποστοποίησης.

Βεβαιωθείτε ότι ο κάδος βρίσκεται σε σημείο με εύκολη πρόσβαση. Τοποθετείστε τον κάδο απευθείας στο έδαφος διότι αυτό επιτρέπει την πρόσβαση των μικροοργανισμών. Εάν ο κήπος έχει τρωκτικά συστήνεται η αγορά βάσης (προαιρετικό αξεσουάρ) για προστασία του κομποστ. Το έδαφος κάτω από τον κάδο πρέπει να είναι αφράτο πριν την τοποθέτηση. Τσιμέντο, πέτρα και άσφαλτος είναι ακατάλληλες επιφάνειες.

Η διαδικασία κομποστοποίησης θα ξεκινήσει άμεσα εάν ο κάδος είναι εκτεθειμένος στον ήλιο. Ο κάδος χρειάζεται την ηλιακή ζέστη προκειμένου να αφυδατωθούν τα απορρίμματα και ταυτόχρονα πρέπει να προσέξετε να μην ξεραθούν αλλά να διατηρούν κάποια υγρασία

Κρέας, ψάρι, μαγειρεμένο φαγητό, ψωμί, λουκάνικα, φλούδες τυριών, κόκκαλα, άρρωστα φυτά, κάρβουνο ή στάχτη, αποτσίγαρα, σακούλες σκούπας, σκουπίδια, φάρμακα και τσόφλια ξερών καρπών.

Τοποθετήστε αρχικά μικρά κλαδάκια για να κάνετε μια βάση. Αυτό διευκολύνει την κυκλοφορία του αέρα και την αποστράγγιση. Στην συνέχεια αρχίστε να προσθέτετε εναλλάξ απορρίμματα κήπου και απορρίμματα κουζίνας. Αν έχετε ήδη ποσότητα κομπόστ τοποθετήστε την πάνω από το αρχικό στρώμα.

Όσο πιο συχνά αναμειγνύετε το κομπόστ με τον αναδευτήρα (προαιρετικό αξεσουάρ) τόσο καλύτερα αποσυντίθενται τα απορρίμματα. Γεμίστε τον κάδο σταδιακά. Τα απορρίμματα κουζίνας έχουν υψηλό ποσοστό νερού και είναι απαραίτητος ο καλός εξαερισμός. Υγρά απορρίμματα πρέπει να συμπληρώνονται από ξερά απορρίμματα και να θυμάστε πως ο κάδος κομποστοποίησης δεν είναι ένας απλός κάδος απορριμμάτων όπου μπορείτε να πετάτε οτιδήποτε χωρίς επιλογή των απορριμμάτων.

Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, υπολείμματα καφέ και τσαγιού, θρυμματισμένα τσόφλια αυγών, φυτά γλάστρας, κομμένα άνθη και χώμα γλαστρών, κομμένο γρασίδι και φύλλα. Συμβουλή! Υγρά υλικά πρέπει να αναμειγνύονται με ξερά, χοντρά κομμάτια με λεπτοκομμένα και εάν το μείγμα αερίζεται επαρκώς και είναι ούτε πολύ ξερό ούτε πολύ υγρό τότε θα έχετε τέλειο κομπόστ κάθε φορά!